29.06.2011

Tworzymy z dzieckiem - masa solna

Dwa sposoby na stworzenie masy:

Masa solna do piekarnika
2 szklanki zwykłej mąki
2 szklanki soli
2 łyżki stołowe kleju do tapet (bez dodatków grzybobójczych)
1 szklanka wody

Składniki połączyć i wyrobić na gładką masę. Uformować figurki. Zostawić na noc, by stwardniały, a następnie wstawić na 3-4 godziny do piekarnika o temperaturze 100°C. Gotowe figurki można dowolnie kolorować, ozdabiać, przyklejać cekiny i koronki.

Masa solna gotowana
4 szklanki zwykłej mąki
2 szklanki soli
8 łyżeczek proszku do pieczenia
4 szklanki wody
0,5 szklanki oleju

Połączyć składniki w garnku. Mieszając, gotować na średnim ogniu, aż całość zgęstnieje na kulę. Wyłożyć na stolnicę. Gdy ostygnie, wyrobić. Taką masę po uformowaniu możemy przechowywać nawet dwa tygodnie!

Dla młodszych dzieci można przygotować kolorową masę solną, mieszając zwykłą białą z naturalnymi barwnikami - kakao, kurkuma, papryka, lub wykorzystując barwniki spożywcze - takie jak do barwienia jajek na wielkanoc.
Z kolorowej masy formujemy kuleczki i możemy je na przykład rozwałkować na placuszki i odciskać w nich różne kształty - np. muszelek, koronki czy nawet korzystać z foremek do ciasta. Z dziewczynkami możemy pobawić się w tworzenie własnych naszyjników - wystarczy zapałką lub wykałaczką zrobić dziurkę w naszym placuszku czy innym kształcie a po upieczeniu lub ostygnięciu przewlec przez dziurkę nitkę, łańcuszek lub rzemyk.

Dobrej zabawy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz