Święta skończyły się już prawie 2 miesiące temu - prawda. Pierniczki je się tylko na święta - nieprawda!
Dzisiaj chcę Wam podać wypróbowany 1000 razy przepis na pierniczki kruche. Ciastka wychodzą z niego wyśmienite i niepowtarzalnie pyszne! Nie wierzysz? Spróbuj sama je przygotować!
-55 dag mąki + trochę do podsypywania
-30 dag miodu (ja używam lipowego, bo moim zdaniem jest najsmaczniejszy :) )
-15 dag cukru pudru
-12 dag masła
-1 jajko
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-20 g przyprawy do piernika
-3 lub 4 łyżeczki kakao
Naczynia i potrzebne przyrządy:
-30 dag miodu (ja używam lipowego, bo moim zdaniem jest najsmaczniejszy :) )
-15 dag cukru pudru
-12 dag masła
-1 jajko
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-20 g przyprawy do piernika
-3 lub 4 łyżeczki kakao
Naczynia i potrzebne przyrządy:
-garnek
-miska o dużej pojemności-waga kuchenna
-łyżka
-mocne ręce do zagniatania ciasta :)
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki (nie dodawaj jajka, masła i miodu).
-mąka
-cukier puder
-soda oczyszczona
-przyprawa do piernika
2. Dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Przygotuj masło i miód.
4. Rozgrzej garnek, a następnie przełóż do niego masło i miód. Gotuj mieszając, do uzyskania jednorodnej konsystencji. Po ugotowaniu ostudź płyn.
5. W suchych składnikach zrób dołek.
6. Wlej ostudzoną masę.
7. Wbij całe jajko.
8. Dokładnie zagnieć całość.
9. Podziel bryłkę na 3 części.
10. Rozwałkuj jedną z nich na grubość, jaką uważasz za wystarczającą.
11. Wykrawaj pierniczki oszczędzając miejsce.
12. Na blasze połóż papier do pieczenia. Delikatnie przekładaj pierniczki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 7 minut w 180 stopniach Celcjusza. Po upieczeniu od razu ściągaj pierniczki, aby się jeszcze dłużej nie piekły od ciepła blachy.
Uwaga: Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, tak, że można w nich odcisnąć palca, jednak po 10 minutach są odpowiednie. Do czasu ostygnięcia są bardzo delikatne, dlatego trzeba uważać ściągając je z blachy.
13. Dekoruj pierniczki wobec uznania. Ja dekorowałam lukrem Dr. Oetkera, bo gdy próbowałam zrobić własny lukier (który wychodził mi w miarę gęsty), nie chciał zasychać na pierniczkach.
13. Dekoruj pierniczki wobec uznania. Ja dekorowałam lukrem Dr. Oetkera, bo gdy próbowałam zrobić własny lukier (który wychodził mi w miarę gęsty), nie chciał zasychać na pierniczkach.
!SMACZNEGO!
Zachęcam Was do przygotowywania tych pierniczków. Tak na prawdę przepis znalazłam kiedyś w internecie, ale sama za każdym razem dodawałam czegoś więcej lub mniej, aby dojść do tego najlepszego smaku. Przepis, który Wam podałam jest moją ostatnią jego aktualizacją :)
Dziewczyny, następny post w piątek. Będzie to szkoła rysowania włosów kręconych. Mam już gotowe zdjęcia, ale nie chce póki co wstawiać tutorialu, bo praca kompletnie nie wyszła i chcę zrobić nową szkołę na włosy kręcone w piątek po lekcjach.
To tyle na dziś. Wyczekujcie do piątku! :)
Pa pa :)))
Abylika
Dziewczyny, następny post w piątek. Będzie to szkoła rysowania włosów kręconych. Mam już gotowe zdjęcia, ale nie chce póki co wstawiać tutorialu, bo praca kompletnie nie wyszła i chcę zrobić nową szkołę na włosy kręcone w piątek po lekcjach.
To tyle na dziś. Wyczekujcie do piątku! :)
Pa pa :)))
Abylika
Mniaaaam XD Wypróbuję przepis, ale chyba raczej dopiero na święta ;PP
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie!!!!!
OdpowiedzUsuń